Obavijesti:

IZLOŽBA O OTOČKOJ INDUSTRIJI |

Kožara i Oteks | 26. 10. |

NOVO U KINU |

18. 10. Zvijezda je rođena | 25. 10. Park užasa | 8. 11. Bohemian Rhapsody | 15. 11. Operacija Overlord | 22. 11. Kursk | 29. 11. Robin Hood |

OČITOVANJE

GACKO PUČKO OTVORENO UČILIŠTE OTOČAC
Trg Dražena Bobinca 2
Otočac
KLASA: 08-02/18-01/01
URBR: 2125/02-09-01-18-1
Otočac, 10. 1. 2018.

Predmet: Očitovanje

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac 9. 1. 2018. na svojoj je web i Facebook stranici objavilo vijest o sredstvima koja je Ministarstvo kulture RH u okviru Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. odobrilo GPOU-u za 12 programa koji će biti realizirani do kraja ove godine. Ministarstvo je za odobrene programa rezultate objavilo do 28. 12. 2017., tj. prije sjednice Gradskog vijeća Grada Otočca na kojoj je odlučivano o raspodjeli sredstava, među ostalima i onih za javne potrebe u kulturi.

Vijest su prenijeli mediji koji obrađuju teme vezane za grad Otočac, a jedan od njih je i portal Indirektno. U članku objavljenom na tom portalu na dva mjesta tekst je formuliran na način da čitatelja može navesti na krivi zaključak te smo se u ovom slučaju odlučili očitovati s ciljem iznošenja nedvosmislenih informacija te kako bi čitatelji dobili potpunu informaciju.

Dio teksta koji može navesti na pogrešan zaključak onaj je u kojem je navedeno kako se „projekti trebaju financirati iz za to predviđenih sredstava nacionalne ili europske razine, umjesto da se njima opterećuju proračuni jedinica lokalne samouprave.“ Kod prijavljivanja programa Ministarstvu kulture preduvjet dobivanja sredstava od Ministarstva je taj da su u troškovniku svakog projekta predviđeni i drugi izvori financiranja, posebice od strane osnivača ustanove. Novac iz proračuna Grada Otočca kao osnivača ustanove potreban je stoga Gackom pučkom otvorenom učilištu u realizaciji programa i ne može ga se zamijeniti financiranjem s drugih razina.

Drugi sporni element teksta na koji valja ukazati je taj da je nepravedno i nekorektno indicirati i navoditi na zaključak kako je netko drugi – u ovom slučaju predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca – zaslužan za činjenicu da je GPOU-u odobreno 12 programa u vrijednosti od 707 tisuća kuna. Programi su odobreni ISKLJUČIVO na temelju dugogodišnjeg kvalitetnog i kontinuiranog rada i angažmana djelatnika Gackog pučkog otvorenog učilišta na čelu s ravnateljicom. Gackom pučkom otvorenom učilištu Ministarstvo kulture kontinuirano odobrava programe tijekom posljednjih gotovo dvadeset godina i jedini kriteriji koji se pritom uzimaju u obzir su kvaliteta, inovativnost i kontinuitet prijavljenih programa.

Ravnateljica
Nada Avsec, prof. v.r.

Grad Otočac Turistička zajednica Grada Otočca Glas Gacke Hrvatski radio Otočac Lika Club Ministarstvo kulture Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta Hrvatski sabor kulture Hrvatski audiovizualni centar Hrvatsko drustvo skladatelja & ZAMP Institut za etnologiju i folkloristiku Muzejski dokumentacijski centar Hrvatsko muzejsko društvo Noć muzeja Noć kazališta

Kontakt

Polja označena znakom * su obavezna.

Lokacija

Adresa

Trg Dražena Bobinca 2

53220 Otočac

Sadržaji objavljeni na službenoj stranici Gackog pučkog otvorenog učilišta ustupljeni su pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Hrvatska te ih je moguće slobodno kopirati, prenositi i uređivati uz obavezno jasno istaknuto ime izvora sadržaja, a ako je to navedeno i njegova autora. Kopiran, prenesen i uređen sadržaj korisnik sam nema pravo zaštititi autorskim pravom ili distribuirati uz stjecanje materijalne koristi.