Bogatstvo hrvatske baštine predstavljeno sudionicima Erasmus+ projekta

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac u periodu od 20. do 23. veljače organiziralo je u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ obuku za sedam partnerskih institucija iz šest zemalja – Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Četverodnevne edukativne aktivnosti održane su na području tri županije – Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske – a sudionici obuke upoznali su se s raznolikom baštinom Hrvatske te s dobrim praksama upravljanja kulturnim i prirodnim dobrima.

Poseban naglasak pritom je stavljen na nematerijalnu kulturnu baštinu – poput nijemog kola, viteške igre Sinjske alke, pokladnih ophoda mačkara potkamešničkih sela, umijeća izrade suhozida, umijeća izrade sira škripavca, novljanskog mesopusta, klapskog pjevanja, ojkanja, umijeća izrade tambure dangubice, umijeća izrade šindre ili gackih čakavskih govora – u čije je očuvanje potrebno ulagati dodatne napore.

Otočac, Sinj i Novi Vinodolski bili su gradovi domaćini ovog projekta, a u predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine sudjelovali su, među ostalima, Turistička zajednica Grada Sinja, Muzej Sinjske alke, Centar za kulturu grada Novog Vinodolskog i Turistička zajednica Grada Otočca.

Cilj je ove obuke bio prezentirati raznolikost baštine pod zaštitom UNESCO-a i pokazati kako se primjeri dobrog upravljanja baštinom primjenjuju u praksi. U predstavljanju bogatstva i raznolikosti hrvatske baštine sudjelovali su brojni dionici, a među njima i dva nacionalna parka čija je prirodna baština djelomično ili u cijelosti pod zaštitom UNESCO-a: Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Završni dio programa održan je jučer u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac. U uvodnom dijelu programa Gacko pučko otvoreno učilište Otočac i Institut za etnologiju i folkloristiku prezentirali su dobre prakse upravljanja kulturnom baštinom, a baština različitih krajeva Hrvatske predstavljena je u glazbenom dijelu programa u kojem su nastupili Klapa Munita iz Zadra, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Široka Kula, Folklorno društvo Otočac i tamburaški orkestar Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.

Projekt „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ završava u kolovozu ove godine kada će se u Latviji održati završni dio projektnih aktivnosti.