Gacko pučko otvoreno učilište Otočac ustanova je za obrazovanje i kulturu te baštinik povijesti Otočca i Gacke. Osnovano je u Otočcu 12. listopada 1962. godine pod nazivom «Narodno sveučilište Marko Orešković». Djeluje u zgradi koja je sagrađena u duhu klasicizma na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Još od sredine 20. stoljeća u ovu se zgradu smještaju sadržaji i aktivnosti fokusirani na kulturu i edukaciju. Sredinom prošlog stoljeća u zgradi djeluje «Dom kulture». Od 1950-ih pa do 1962. zgrada je sjedište «Ustanove za kulturno-prosvjetni rad» pri kojoj djeluju čitaonica, omladinski klub, kino Central i članovi različitih amaterskih skupina. Pravni prethodnik Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac, «Narodno sveučilište Marko Orešković», u zgradu se smješta 1962.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac | Povijest ustanove

Prema Zakonu o ustanovama iz 1993. godine Narodno sveučilište Marko Orešković 1994. godine mijenja naziv u Narodno sveučilište Otočac i uređuje se kao javna ustanova čiji je osnivač Grad Otočac. Godine 1994. pokreće i izdavačko-publicističku djelatnost objavljivanjem publikacije Grad Otočac. Idućih godina izdavač je ili suizdavač znanstveno-popularne edicije zborničkog tipa, a tradiciju u izdavaštvu nastavlja objavljivanjem i drugih naslova. Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, skraćeno i GPOU Otočac, današnji je naziv ustanove usklađen sa Zakonom o pučkim otvorenim učilištima iz 1997. godine.

Pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac djeluju Muzej Gacke Otočac, Centar dinarske kulturne zone Otočac, kino, osnovno glazbeno obrazovanje s odjelima gitara, glasovir i tambura, Folklorno društvo Otočac, Tamburaški orkestar GPOU-a i Amatersko kazalište Arupium.