Konferencija «Nematerijalna baština kao potencijal razvoja» okuplja stručnjake iz područja baštine, kulture, turizma, poduzetništva, obrtništva, menadžmenta, marketinga te kulturnih i kreativnih industrija, povezuje nematerijalnu kulturnu baštinu s drugim sektorima i daje smjernice kako je iskoristiti za razvoj drugih područja.

Uporište u pokretanju konferencije nalazi se i u strateškim dokumentima – Strategiji razvoja Grada Otočca i Strategiji razvoja turizma Grada Otočca. Strategije su, između ostalog, usmjerene na stvaranje uvjeta za uravnotežen i održiv gospodarski razvoj zasnovan na usavršavanju i rastu malog gospodarstva, ekološki prihvatljive prerađivačke industrije, poljoprivrede i turizma, na jačanju poduzetničke klime kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva, postizanju tržišne prepoznatljivosti, jačanju tradicijskih obrta, stvaranju preduvjeta za ravnomjerni regionalni razvoj, ali i razvoj kulture i turizma kroz diverzifikaciju turističkih proizvoda te proizvoda kulturne i kreativne industrije. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane sudionike, a održava se početkom lipnja u Otočcu.   

          

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Centar dinarske kulturne zone Otočac - Konferencija - Nematerijalna baština kao potencijal razvoja

Konferencija se održala uz partnersku podršku Hrvatskog ureda za UNESCO, u godini u kojoj se obilježavalo 20 godina od proglašenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, a popisu partnera pridružili su se Grad Otočac, Turistička zajednica Grada Otočca, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Institut Ivo Pilar, Institut za etnologiju i folkloristiku, Razvojni centar Ličko-senjske županije, Turistička zajednica Ličko-senjske županije, Klaster Lika Destination, Fotoklub Otočac i Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke.

Druga konferencija „Nematerijalna baština kao potencijal razvoja“ održava se 7. lipnja 2024. godine s početkom u 18:00 sati u Hotelu Park Exclusive u Otočcu u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.

Iskustva i znanja u upravljanju projektima baziranim na kulturnoj baštini podijelit će: Mirela Hrovatin, viša stručna savjetnica u Odjelu za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske; Irena Miholić, znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku; Katarina Bušić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu; Meri Vesanović, voditeljica komunikacija i prodaje u Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu; Ante Fumić, CEO u Prilika GRP d.o.o. i Krešimir Dabo, znanstveni suradnik u Odjelu za kulturne i otočke studije na Institutu za istraživanje migracija.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medije i Ministarstva turizma i sporta, financijsku podršku Grada Otočca i Turističke zajednice Ličko-senjske županije te partnersku podršku Turističke zajednica Grada Otočca, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatsku gospodarsku komoru, Prilika GRP d.o.o., Muze d.o.o., Veleučilišta Aspira, Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, Razvojnog centar Ličko-senjska županije te Klastera Lika destination.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac