Amatersko kazalište u Otočcu kratko je postojalo sredinom 19. st., a manje-više kontinuirani rad kazališne skupine prisutan je od sredine 20. st.

Sredinom 1940-ih osnovan je u Otočcu RKUD «Bratstvo i jedinstvo» pri kojem je djelovala dramska grupa, a kasnije i amatersko kazalište. Među prvim članovima spominju se Paula Zorić, Paula Rukavina, Jela Mikić, Tonkica Rukavina, Dane Batinić, Joso Orešković, Vlado Pešun i Fabijan Smolčić.

Rad amaterskog kazališta povremeno je prekidan, a obnovljen je 1970-ih. Narodno sveučilište je 1981. bilo domaćin 5. smotre amaterskog dramskog stvaralaštva. Nakon dužeg prekida rada osnovano je 2007. Amatersko kazalište Arupium.

Amatersko kazalište Arupium

9. ožujka 1844. datum je kada je u Otočcu izvedena prva kazališna predstava. Prvotni repertoar amaterskog kazališta činile su dvije komedije tada vrlo popularnog austrijskog dramatičara Augusta Kotzebuea. Prva od njih, «Tri otca najedanput», izvedena je na njemačkom jeziku, dok je druga predstava naziva «Drvodjelja iz Petrograda iliti Kočijaš Petra Velikoga» izvedena na hrvatskom jeziku.