Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Arheološka zbirka

Stotinjak što originalnih, što rekonstruiranih predmeta od drva, tekstila, vune, keramike i metala izloženo je u tri manje komplementarne cjeline čiji je cilj predstaviti različite segmente seoskog života i predočiti bogatstvo svekolike životne prakse kakva se u Gackoj zadržala do 1970-ih godina. Svaka cjelina predstavlja po jednu prostoriju pojedinih objekata tradicijske arhitekture – kolnicu, kuhinju i sobu.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Etnografska zbirka
Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Kulturno-povijesna zbirka

Kulturno-povijesna zbirka Muzeja Gacke obuhvaća razglednice Otočca, Gacke, Like, Velebita te Otočcu okolnih mjesta, kao i fotografije grada Otočca, okolice, rijeke Gacke, industrijske baštine, građevina, prirodnih i kulturnih znamenitosti, ljudi i događaja. Razglednice i fotografije su crno-bijele i u boji, a razdoblje kojem pripadaju obuhvaća period od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Ostali predmeti koji pripadaju kulturno-povijesnoj zbirci su različiti uporabni predmeti (karte, knjige, kutija, noćni ormarić, stolnjak, stroj za pletenje, šivaći strojevi, tanjur, školsko računalo), dokumenti, umjetnički predmeti (slika, bista) te spomen ploče. Predmeti kulturno-povijesne zbirke ovjekovječuju svakodnevicu, navike, običaje, ali i bitne trenutke te pamte sve one ljude, građevine i znamenitosti koji su svojevremeno plijenili pažnju i činili bitan dio povijesti Otočca i njegove okolice.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Likovna zbirka
dav
Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Memorijalna zbirka Stojana Aralice

Predmete memorijalne zbirke Stojana Aralice čine njegova djela – ulja, akvareli, pasteli, crteži olovkom, ugljenom i tušem te uporabni predmeti – fotografije, pribor za slikanje, dokumenti, nagrade, publikacije i druge osobne stvari.

Svjedočanstva su to života i rada istaknutog akademskog slikara i grafičara, rođenog 24. prosinca 1883. godine u Škarama nedaleko Otočca. Aralica 1909. dobiva stipendiju i odlazi u München obrazovati se i slikati. Osim u Münchenu (1909.-1914.) i Pragu (1917.) slikarstvo izučava i tijekom studijskih putovanja po Europi.

Tijekom Prvog svjetskog rata u Zagrebu je imao i privatnu likovnu školu, a u istom gradu 1920. otvorena je i njegova prva samostalna izložba. Stilsko opredjeljenje Aralice najčešće se veže uz impresionizam i postimpresionizam. Aralica stvara vlastiti izričaj, uz pejzaže, mrtvu prirodu, interijere, portrete i aktove kao najčešće motive.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Numizmatička zbirka
Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Povijesna zbirka

Povijesna zbirka sadrži predmete koji pripadaju dvama povijesnim periodima – periodu Drugog svjetskog rata i periodu Domovinskog rata.

Tijekom Drugog svjetskog rata u Otočcu je 13. lipnja 1943. održano prvo, osnivačko zasjedanje ZAVNOH-a, Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, općeg političkog predstavništva sudionika antifašističke borbe na području Hrvatske za Drugog svjetskoga rata, o čemu svjedoče predmeti povijesne zbirke, pretežno dokumentarna građa.

Drugi dio povijesne zbirke čine predmeti iz Domovinskog rata, perioda u kojemu se Otočac našao na prvoj liniji obrane, o čemu svjedoče ostaci projektila, oružje i druga vojna oprema.

Zbirka Častek formirana je nakon doniranja privatnih pokretnina otočke obitelji Častek. Vaclav Častek bio je otočki ljekarnik koji je u glavnoj ulici početkom 20. st. sagradio kuću u kojoj su nastavili živjeti njegov sin Franjo Častek, također ljekarnik, te Franjine kćeri Ankica i Blaženka.

Donirana imovina inventarizirana je kao zbirka Častek i obuhvaća osnovnoškolske bilježnice sestara Ankice i Blaženke Častek koje svjedoče o obrazovanju tijekom prve polovice 20. st. te brojne časopise iz 20. st. koje je obitelj Častek kupovala i sabirala kao vrijedne dokumente koji odražavaju politički, ideološki i kulturološki duh recentnih desetljeća (Obzor, Globus, Vjesnik u srijedu, Hrvatsko slovo, Hrvatski list, Vila Velebita, Slobodni tjednik, Večernji list, Novi list, Gospodarski list, Svijet, Novela film, Praktična žena, Duga, Vikend…).

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Zbirka Častek
Gacko pučko otvoreno učilište Otočac - Muzej Gacke - Zbirke - Zbirka fotografije