Geofizička istraživanja starog grada Otočca

Na arheološkom lokalitetu „Ostatci staroga grada Otočca“ i ove se godine – u organizaciji Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac te uz potporu koju projektu osiguravaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac – nastavlja provođenje istraživačkih radova.

Istraživački radovi ove će godine biti realizirani u dvije etape – kroz geofizička i arheološka istraživanja. Prva etapa će biti realizirana u svibnju, a radi se o radovima geofizičkog istraživanja koje provodi tvrtka Cornelius Meyer Prospection iz Berlina. Ova vrsta radova koristi geofizičke metode i u postupku geofizičkog ispitivanja određuje geološko-strukturne karakteristike tla.

U ovom slučaju ispitivanja se vrše s površine tla, a njihov je cilj otkriti specifične strukture ispod zemlje – poput zidova ili nastambi – koje će arheolozima olakšati buduća istraživanja. Geofizičari su ovaj tjedan snimanja izvršili i na dijelu ceste koja prolazi prostorom starog grada, a pomoć u regulaciji prometa osigurali su djelatnici Policijske postaje Otočac. Rezultati koji će podrobnije opisati ono što se nalazi ispod površine bit će poznati do kraja svibnja.