GPOU Otočac domaćin Erasmus+ projekta u veljači

Više od dvije godine Gacko pučko otvoreno učilište Otočac partner je u projektu „Mreža UNESCO- ovih kulturnih prostora“, u kojem sudjeluje i Institut za etnologiju i folkloristiku kao pridruženi partner. Projekt povezuje osam organizacija iz sedam zemalja: Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.
Svi partneri tijekom projekta predstavljaju različite kulturne vrijednosti priznate od strane UNESCO-a kako bi udruženim snagama i podjelom iskustva pružili što bolje razumijevanje o tome koje su najbolje metode i načini upravljanja baštinom. Osim toga, sudjelovanje u projektu omogućuje uvid u načine povezivanja kulturne baštine s turizmom, poduzetništvom, obrtništvom te održivim ruralnim i urbanim razvojem.
Ovaj projekt ima povoljan učinak na očuvanje i promicanje svih oblika baštine. Započeo je 1. studenog 2020. godine, a početne aktivnosti su se, zbog tada novonastale situacije, održavale online.
Tijekom 2022. godine aktivnosti su provedene prema početnom planu te su održane obuke u Sjevernoj Makedoniji, Estoniji, Italiji i Gruziji.
Gacko pučko otvoreno učilište kao hrvatski predstavnik zajedno s pridruženim partnerom organizira obuku u Otočcu i drugim mjestima na području Hrvatske od 20. do 24. veljače 2023. gdje će sudionicima projekta prezentirati raznolikost baštine, posebno one nematerijalne – pjesama, plesova, glazbe, umijeća i običaja. Tijekom siječnja i veljače Gacko pučko otvoreno učilište Otočac informirat će javnost o sadržaju projekta i načinima na koje lokalna zajednica može u projektu sudjelovati.