Muzejski boravak / Radionica cijanotipije

Cjelogodišnji program „Muzejski boravak“ novi je program Muzeja Gacke Otočac koji će objediniti edukativne aktivnosti muzeja s ciljem organiziranja edukativnih programa koji doprinose prezentaciji muzejskog fundusa i približavanja muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti ciljanim skupinama korisnika – predškolcima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Cilj je ovog programa proizvesti cjelogodišnji edukativni program relevantan za polaznike vrtićkih grupa, za sve razrede osnovne škole te sve razrede i usmjerenja srednje škole te društveno angažiran program koji odgovara na potrebu za povećanjem količine edukativnih muzejskih sadržaja na području za koje je svojstven njihov deficit. Kroz različite radionice koje će provoditi vanjski suradnici, stručnjaci iz pojedinih područja i kustosi Muzeja Gacke bit će kreirane edukativne aktivnosti koje doprinose prezentaciji muzejskog fundusa i približavanju muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti spomenutim skupinama posjetitelja. Također ovaj program ima za cilj stvoriti novu muzejsku publiku te generirati edukativni kulturni i umjetnički sadržaj koji je relevantan za razvoj zajednice i razvoj društvene uloge muzeja.

U sklopu programa „Muzejski boravak“ u Muzeju Gacke 29. i 30. travnja bit će održana radionica cijanotipije za učenike osnovne i srednje škole. Voditelj radionica, akademski umjetnik lvica Nikolac, polaznike će upoznati s fotografijom i načinom na koji funkcionira tehnika cijanotipije: od miješanja kemikalija, senzitiviziranja papira i osvjetljavanja suncem, do razvijanja cijanotipija ispiranjem u vodi. U uvodnom dijelu polaznicima će kratkom prezentacijom ispričati o razvoju ove fotografske tehnike, a svaki polaznik će tijekom radionice izraditi unikatnu cijanotipiju. Cilj radionice je razvoj kreativnosti koja djeci i mladima pruža slobodu u izražavanju, ne oslanjajući se na digitalnu opremu.