Muzejski boravak / Terenska predavanja na arheološkim lokalitetima

U sklopu programa „Muzejski boravak“ u periodu od 13. do 17. svibnja te od 3. do 6. lipnja 2024. godine biti će u organizaciji Muzeja Gacke održane terenske radionice, točnije terenska predavanja na obližnjim arheološkim lokalitetima u centru grada, za učenike šestih i osmih razreda Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac te učenike prvih razreda Srednje škole Otočac.

U svibnju će predavanja biti održana na renesansnoj utvrdi Fortici te će osim na povijest utvrde i njezin značaj za grad Otočac fokus staviti na period novog vijeka i povijesne prilike vezane za Vojnu krajinu i Otočku pukovniju. U lipnju će predavanja biti održana na prostoru starog grada Otočca u donjem gradu te će osim na povijest starog grada, Frankopane i Otočac u srednjem vijeku fokus staviti i na arheološka istraživanja koja su na mjestu srednjovjekovnog grada otkrila stambeni objekt pretpovijesne lasinjske kulture, čime je Otočac postao najjužnija točka u Europi s ostacima nastambe ove kulture. Radionice će biti popraćene edukativnim radnim listićima koje je izradila ilustratorica Zrinka Ostović.

Cjelogodišnji program „Muzejski boravak“ novi je program Muzeja Gacke koji djeluje pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac, a koji će objediniti edukativne aktivnosti muzeja s ciljem organiziranja edukativnih programa koji doprinose prezentaciji kulturne baštine i približavanja muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti ciljanim skupinama korisnika – predškolcima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Potporu ovom edukativnom programu ove godine osigurali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac.