Muzejski boravak / Uskrsna radionica

Cjelogodišnji program „Muzejski boravak“ novi je program Muzeja Gacke Otočac koji će objediniti edukativne aktivnosti muzeja s ciljem organiziranja edukativnih programa koji doprinose prezentaciji muzejskog fundusa i približavanja muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti ciljanim skupinama korisnika – predškolcima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Cilj je ovog programa proizvesti cjelogodišnji edukativni program relevantan za polaznike vrtićkih grupa, za sve razrede osnovne škole te sve razrede i usmjerenja srednje škole te društveno angažiran program koji odgovara na potrebu za povećanjem količine edukativnih muzejskih sadržaja na području za koje je svojstven njihov deficit. Kroz različite radionice koje će provoditi vanjski suradnici, stručnjaci iz pojedinih područja i kustosi Muzeja Gacke bit će kreirane edukativne aktivnosti koje doprinose prezentaciji muzejskog fundusa i približavanju muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti spomenutim skupinama posjetitelja. Također ovaj program ima za cilj stvoriti novu muzejsku publiku te generirati edukativni kulturni i umjetnički sadržaj koji je relevantan za razvoj zajednice i razvoj društvene uloge muzeja.

U sklopu programa „Muzejski boravak“ je u Muzeju Gacke 26. ožujka održana radionica za prve razrede posvećena tradicionalnim uskrsnim običajima i dekoracijama. Polaznici su se na radionici upoznali s lokalnim uskrsnim običajima te izradili nekoliko uskrsnih dekoracija inspiriranih tradicionalnim načinima ukrašavanja pisanica.