NOĆ MUZEJA U MUZEJU GACKE

Petnaesta Noć muzeja održat će se posljednji petak u siječnju – 31. 1. 2020. – a u Muzeju Gacke trajat će od 18 do 23 sata. U Noći muzeja Muzej Gacke bit će mjesto susreta i stjecanja novih znanja, mjesto gdje prezentiramo pojedince i priče važne za lokalnu zajednicu i mjesto gdje stvaramo novu publiku. Sve posjetitelje dočekat ćemo s glagoljskim kolačićima – glagoljačićima – a one najmlađe s igraonicom i njihovim novim (na)crtanim muzejskim prijateljima. U lokalnu prošlost zavirit ćemo kroz izložbu koja će raskrinkati stare kuće, zgrade i druge objekte na starim otočkim razglednicama, a o sadašnjosti i budućnosti svojih ekspedicija i avanturističkih pothvata govorit će dva Otočana – članovi Avanturističkog kuba Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin. Za najneumornije pripremili smo i dva nesvakidašnja muzejska vodstva – kojima ćemo zaključiti 15. Noć muzeja. Ulaz za sve je – slobodan!

PROGRAM

od 18:00 / PREDSTAVLJANJE / „SLOVO POJEDI – NEZNANJE POBIJEDI!“
Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca osmislila je jedinstven suvenir – kolačiće u obliku glagoljskih slova ili kraće rečeno – glagoljačiće! Glagoljačići su kolačići koji dolaze u tri okusa i tri imena, a sve o njima, podrijetlu njihovih imena i njihovim tvorcima moći ćete doznati i okusiti u Muzeju Gacke u Noći muzeja jer će Vas na ulazu dočekati slasni zalogaji.

18:30-19:15 / IGRAONICA / ANA I MARKO I ZELENA PTICA – U MUZEJU GACKE!
Muzej Gacke ove je godine pripremio zabavne knjižice namijenjene najmlađima – predškolcima i osnovnoškolcima – koje će ih kroz igre pogađanja, nadopunjavanja, povezivanja te kroz crtanje i bojanje provesti kroz muzej. Glavni junaci ovih knjižica – Ana, Marko i njihova zelena ptica – nasmijat će i zabaviti naše najmlađe posjetitelje. Jer – na mladima muzej ostaje!

19:30-20:00 / IZLOŽBA / ŠTO JE GDJE I GDJE JE ŠTO NA STARIM RAZGLEDNICAMA OTOČCA 
Muzej Gacke posjeduje zbirku razglednica koje svjedoče o izgledu grada Otočca od kraja 19. st. do današnjih dana. Što je gdje na starim razglednicama i gdje je što od toga na ulicama grada kakvog danas poznajemo – otkrit će ova izložba. Upoznat ćemo vas s kućama, zgradama i drugim objektima koji više ne postoje, a one koji su odoljeli zubu vremena povezat ćemo sa svježim fotografijama.

20:00-20:15 / NAGRADNA IGRA / 10 KNJIGA STARIH RAZGLEDNICA NA POKLON
Muzej Gacke i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac tiskali su veliku monografiju naziva „Otočac na starim razglednicama“ koja sadrži oko 100 starih i novih razglednica Otočca. Svakom posjetitelju izložbe dodijelit ćemo redni broj (iako svaki posjetitelj za nas nije samo broj!), a 10 najsretnijih izvlačenjem će na poklon dobiti novo izdanje ove knjige!

20:15-21:30 / PREDAVANJE / KRZNARIĆ I PIRŠLJIN: DVOJAC S CILJEM
Otočani Milan Krznarić i Stipe Piršljin dvojac su s ciljem – članovi su Avanturističkog kluba Annapurna i glavni akteri brojnih alpinističkih, biciklističkih i kajakaških ekspedicija. O granicama ljudske izdržljivosti, pomnom planiranju, neplaniranim nedaćama i svime čime se valja opskrbiti kada očekujete neočekivano govorit će – uz fotografije i video snimke – u Noći muzeja u Muzeju Gacke!

21:45-22:30 / STRUČNO VODSTVO / VODSTVO KROZ MUZEJ ZA NOĆOBDIJE: TURA PRVA
U prvom kasnonoćnom vodstvu kroz stalni postav Muzeja Gacke provest ćemo vas kroz pet muzejskih zbirki i upoznati s predmetima o kojima inače ne stignemo mnogo govoriti. Poseban dio ovog vodstva posvetit ćemo priči o najstarijim stanovnicima današnjeg prostora Otočca i Gacke – lasinjskoj kulturi i Japodima.

22:30-23:15 / STRUČNO VODSTVO / VODSTVO KROZ MUZEJ ZA NOĆOBDIJE: TURA DRUGA
U drugom kasnonoćnom vodstvu provest ćemo vas kroz etnografsku zbirku i izložbu o industrijskoj baštini grada Otočca. Upoznat ćemo vas s time koji su sve industrijski pogoni motivirali stanovnike Otočca i Gacke da počnu napuštati seoski način života te kako se sve u konačnici odrazilo na čuvanje i jedne i druge baštine – etnografske i industrijske.