Otvorena izložba Mislava Lešića “Realizam ćorava sokaka”

“Realizam ćorava sokaka” naziv je izložbe radova akademskog umjetnika Mislava Lešića koja je sinoć otvorena u Muzeju Gacke pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac. Izloženo je 16 radova koji oslikavaju različite motive glavne teme – šokačkog života slavonskog sela, posebno Bošnjaka, mjesta autorova odrastanja.

Projekt „Realizam ćorava sokaka“ započeo je kao serija dokumentiranja starih seoskih kuća, a kasnije je prerastao u dokumentiranje života koji nestaje pred naletom urbanizacije. Autorova fascinacija narodnim nošnjama i običajima nije samo nostalgična čežnja za prošlošću, već snažna potreba za očuvanjem i reinterpretacijom baštine koja nestaje.

Tradicionalne motive autor stavlja u suvremeni kontekst koristeći moderne tehnike i medije. Njegov radovi su očaravajući spoj prošlosti i sadašnjosti, lokalnog i univerzalnog, a kroz različite formate ulja na platnu uvodi nas u svijet gdje folklor i narodna naivna umjetnost dobivaju novu, modernu dimenziju.

Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja, a moguće ju je razgledati radnim danima od 9 do 15 sati, četvrtkom od 9 do 19 sati.