PREDSTAVA / BALON

HNK Zadar gostuje u Otočcu 16. prosinca 2021. (četvrtak) s predstavom “Balon”. Predstava autora Mate Matišića u režiji Zorana Mužića bit će izvedena u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac u 19 sati. Ulaznice će biti u pretprodaji po cijeni od 20 kn – od 13. do 16. 12. svakim danom od 7 do 15 sati i na dan izvođenja predstave od 18 do 19 sati.

O PREDSTAVI [preuzeto s www.hnk-zadar.hr]

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj Balon izrijekom imenuje kao “…mali kazališni eksperiment o smislu glume… dvije priče, u dva različita žanra… s istim glumcima… isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi…” Time Matišić, zabavljajući nas svojim spisateljskim talentom, dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakvih ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta, ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru te stvara oskudnim scenskim rekvizitarijem bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama i pučko kazalište žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi stvarajući istovremeno koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju tako i za kazalište samo. [Zoran Mužić, redatelj]