PREDSTAVA / KREDIT

Predstava Kredit Hrvatskog narodnog kazališta Zadar gostuje u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac 11.2.2023. u 19:30.
Ulaznice za predstavu po cijeni od 4 EUR moguće je kupiti u pretprodaji svakim radnim danom od 6. do 10. 2. od 8 do 15 sati te na dan izvođenja predstave od 18:30.

O predstavi:
KREDIT
Autor: Jordi Galceran
Prijevod i režija: Nenni Delmestre
Scenografija i kostimografija: Lina Vengoechea
Oblikovanje svjetla: Branimir Bokan

Uloge:
Davor Jureško – Antonio
Alen Liverić – menadžer
Ivan Ivić – pijanist
Inspicijent: Mimi Zadarski
Fotografije: Željko Karavida K&K

Sadržaj:
Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete kreditiranja. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje klijent započinje s prijetnjama menadžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru. Uvjerljivost i sigurnost s kojom se klijent obraća menadžeru, te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i situacija dominiranja između dvaju muškaraca.

Tekst je prvi put postavljen 2013. u Barceloni, a prva je predstava igrala kontinurano 440 puta do 2018. obarajući sve rekorde gledanosti. Do danas je preveden na 8 jezika i postavljen u 10 država. Autor teksta, Jordi Galceran u španjolskom teatru poznat pod nadimkom “kralj blagajne”, majstorski obrađuje naizgled svakodnevne teme koje pretvara u iznimno uzbudljive trilerske i komedijske situacije.  Tekst “Kredit” je u Španjolskoj dobio prestižnu Nagradu Ceres. Redateljica Nenni Delmestre, nakon velikih uspjeha s Galceranovim tekstovima “Gronholm metoda” i “Burundanga”, koje je postavila u Sloveniji i Italiji, po treći put prihvaća se postavljanja ovog omiljenog pisca s glumcima zadarskog HNK Davorom Jureškom i Alenom Liverićem.
[preuzeto s www.hnk-zadar.hr]