PREDSTAVA / ZOV DIVLJINE

Predstava Zov divljine Gradskog kazališta Scena „Gorica“ gostuje u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac 29. 4. 2023. u 20:00.
Ulaznice za predstavu po cijeni od 4 EUR moguće je kupiti u pretprodaji svakim radnim danom od 24. do 28. 4. od 8 do 15 sati te na dan izvođenja predstave od 19:00.

Tekst: Kristina Kegljen
Režija: Lea Anastazija Fleger
Glume:
Željka – Jasna Palić Picukarić
Anita – Nina Kaić Madić
Marina – Hana Hegedušić
Ivana – Ines Bojanić

Sadržaj:
Kada se četiri žene nađu u dubokoj šumi, daleko od civilizacije, drama može započeti. Šuma ih polako uzima pod svoje, one zaboravljaju na svoje društvene inhibicije i otvaraju se jedna pred drugom kao nikada dosad. Na kušnju dolaze njihova dugogodišnja prijateljstva i veze s muškarcima koje su ostavile u civilizaciji. Dok ih divljina zove muklim urlicima, one spoznaju da su, usprkos trenju koje narušava njihove odnose, uistinu jedna drugoj najveća potpora. Kada ih izdaju mjehuri od života u koje su se tako toplo učahurile, nastupa njihova istinska divlja priroda. Možda ne trče s vukovima, ali shvaćaju svoju veliku snagu koja je jača od svih životnih nedaća koje vrebaju u svakodnevici. I pritom se vraški dobro zabavljaju.
U današnje vrijeme posebno je teško biti žena. Da, imamo većinu prava zajamčenih zakonom. Da, imamo pravo biti liječnice, pjesnikinje, automehaničarke. Ipak, postoji određena vrsta podozrivosti prema našim željama da budemo što god poželimo. Društvo kao da se na neki uvrnuti i iracionalni način ujedinilo u želji da nas ipak pokuša smjestiti na „naše mjesto“. Ili smo odviše snažne, ili nedovoljno snažne; ili previše pričamo, ili smo nedovoljno prisutne; čas imamo sva prava ovoga svijeta, a u drugom trenutku nemamo pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo u rađaonici. Ne zlostavljaju nas samo druge osobe, već i društvo i država, na mikro i makro razini.
Stoga je ova priča o četiri različite žene posveta svim ženama svih generacija. Njihov povratak prirodi kroz kampiranje dovodi ih do ludila, ali u tom ritualnom povratku vlastitim prirodama one dolaze do snažnih i emancipatorskih spoznaja – da mogu biti što god žele i kakve god žele, da mogu i smiju osjećati bilo koju emociju na ovom svijetu. Iako se radi o komediji, „Zov divljine“ ipak se u velikom dijelu bavi našim samoćama, ali i poziva na okršaj sa svim tradicionalnim i ukalupljenim poimanjima ženstvenosti. Granice često treba srušiti kako bismo naučili više o sebi, a „Zov divljine“ pokazuje koliko je mala iskra dovoljna da rasplamsamo divlji plamen promjene.