PREDSTAVLJANJE KNJIGE I IZLOŽBA / SAKRALNA BAŠTINA GRADA OTOČCA

Fotomonografija naziva „Sakralna baština Grada Otočca“ bit će predstavljena 14. 11. 2023. u 19 sati u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac. Monografiju će predstaviti recenzent Dragan Damjanović, fotograf Goran Vranić i autorica Marija Uzelac. Osim predstavljanja monografije bit će otvorena i izložba koju će u maloj dvorani biti moguće razgledati do 31. ožujka 2024. godine.

Monografija je rezultat višegodišnjeg projekta, a donosi pregled sveukupnog graditeljskog nasljeđa vjerskih zajednica s područja koje teritorijalno pokriva Grad Otočac. Pisana je iz rakursa povijesti umjetnosti i sadrži mnoštvo podataka o vremenu izgradnje te kasnijim dogradnjama i pregradnjama sakralnih građevina ovoga kraja. Istraživanje provedeno u periodu od 2021. do 2023. godine popraćeno je opsežnom fotografskom dokumentacijom eksterijera i interijera svih sakralnih objekata koju je izradio Goran Vranić, a kao dodatni sadržaj i dodatna vrijednost ovoj monografiji za svaku crkvu kreiran je i kratki videozapis koji će postati javno dostupan putem QR kodova i YouTube kanala Muzeja Gacke.

Očuvanje sakralne baštine koja čini jednakovrijedan dio identiteta glavni je povod tiskanju ove monografije, a njezina glavna svrha, osim informiranja i osiguravanja javne dostupnosti prikupljenih informacija, je doprinijeti odgovornom upravljanju sakralnom baštinom u godinama koje slijede. Program pripreme i realizacije ove monografije poduprli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac. Predstavljanje monografije dio je manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“.